Odlingstunnel i Lidhem

Nu när vi ska vara sparsamma med våra sociala kontakter ute i verkligheten så välkomnar vi inlägg till bloggen extra mycket. Vi är tacksamma för presentationer om vilka ni som finns i vårt nätverk är, bilder från er trädgård eller information om något odlingsrelaterat ni brinner extra för. Genom att presentera oss för varandra ökar chanserna att det skapas nya sammanhang och effekter av projektet, även om det ibland kan ta tid för det frö som såtts att börja gro. Nu känns det viktigare än någonsin att vara en aktiv del i det delvis nya samhälle som kan växa fram ur den här krisen. Matförsörjning och meningsfull sysselsättning kommer vara viktiga pusselbitar både nu och i framtiden. Först ut i en liten serie presentationer är en av våra tunnelmottagare – Riquette i Lidhem utanför Vimmerby. Hon presenterade sig på bloggen för ca ett år sedan, i detta inlägg. Nu kommer en hälsning från växthusbygget:

Odlingsakademien har verkligen gjort skillnad! Studiebesök, nätverkandet, klassträffar, litteratur.  Allt har resulterat i många nya idéer och insikter och dessutom har jag äntligen lyckats att samla allt på ett strukturerat sätt! Jag har valt att fortsätta med Odling som livsstil 2 (Gamleby Folkhögskola) och jobbar nu med många olika odlingsprojekt i trädgården. Ett jätteroligt projekt är nya odlingstunneln jag fick! Stommen är byggt och vi väntar på en vindfri dag för att lägga på plasten.
Jag har valt att placera tunneln centralt på min tomt, mellan mitt hus och de olika Bed&Breakfast boendena. Jag hoppas att tunneln blir ett mötesplats var vi kan prata om odling, permakultur och omställning. Eftersom jag huvudsakligen vill förlänga säsongen och vill förodla massor med växter här är det bra att tunneln får gott om sol tidigt i säsongen men inte för mycket mitt i sommaren. Tomater, chili, gurkor och andra värmeälskande växter odlar jag nämligen på ett annat ställe.
På grund av strandskydd var jag tvungen att bygga tunneln inom 15 meter från huvudbyggnaden. Stora nackdelen med platsen är att jag nu inte kan odla i jorden, jag måste odla i pallkragar och krukor. Men jag har lyckats tillverka min egen ’lasagne’ jord med mycket organisk material och bokashi.
Byggandet av tunneln blev lite försenad p.g.a en period med snö. Men även om plasten är inte på växer det nu lite spenat i ’tunneln’. Nästa år hoppas jag att jag kan skörda färska grönsaker i denna årstid, för frysen är nästan tömt på egenodlat.
Lycka till med era odlingar! /Riquette

2 reaktioner till “Odlingstunnel i Lidhem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: