Tankar från en kursdeltagare

Jag var ute i trädgården idag, rensade rotogräs och funderade lite om ett citat jag har på kylskåpet från David Suzuki (Hope Dance 2009). Han säger:

We don’t know what the details of a truly sustainable future are going to be like, but we need options, we need people experimenting in all kinds of ways and permaculturalists are one of the critical groups doing that.

Vi som deltar i odlingsakademien tillhör gruppen experimenterande människor. När jag läste mina klasskamraters reflektioner om odling, livsstil och permakultur blev jag glad, imponerad och hoppfull. Endast för några månader sedan kände jag ingen som är intresserad av permakultur.

Tänk om de andra grupperna i Eksjö och Mariannelund och de som går/ gick kursen på Gamleby folkhögskola är lika engagerade som vi. Hur många “ambassadörer” är vi tillsammans? Vilken kunskapsbas.

Men vilka är “vi” egentligen? Skulle det vara en idé att presentera oss själva (och då menar jag deltagare i hela akademien) på bloggen odling som livsstil? Jag skriver lite mer om mig själv och mitt behov att nätverka i slutet av inläggen.

Skulle vi inte kunna ha ett stormöte eller workshop med alla deltagare i odlingsakademien någon gång. Kan vi i framtiden visa upp våra initiativ, tänkesätt och framgångar för ett större publik? Skulle det finnas intresse för ett slags Upptäckardag för människor som vill bidra till ett bättre, mer hållbart samhälle?

Hur engagerar man människor som aldrig har hört om permakultur? Varje gång jag kör genom mitt närmaste lilla samhälle ser jag bilden ur Arvidssons bok framför mig: hus, garage, parkeringsplats, ett äppelträd och en gräsmatta. Oftast finns det även en buske och en låda penséer från Netto eller Jem & Fix. Jag undrar vad som skulle kunna hända om de som äger sådana trädgårdar skulle få information om permakultur…

Jag vet, vi har precis påbörjat kursen, har mycket kvar att lära oss och mycket jobb kvar i våra egna odlingar men tanken att vi ska dela med oss av våra erfarenheter började bubbla upp.

If you think you’re too small to make a difference…try sleeping with a mosquito in the room. (Dalai Lama).

Namn: Riquette Verschoor (q@lidhem.com)

Bor: på landet, i Lidhem (nära Frödinge)

Trädgård: 16.680 kvm mitt emellan skog, betesmark och åker

Odlar: mat, djurfoder och gödsel sedan några år

Djur: 3 får (inga lamm i år pga torkan), 18 höns och en tupp, 2 sommargrisar och en lånad bikupa.

Yrke: utbildad mig som IT-auditor men jag bestämd mig för att inte jobba som anställd för 16 år sedan

Sysselsättning: driver sedan 2009 en liten B&B, 4 månader om året

Tänker på just nu: odla intensivt (på flera sätt) eller fortsätta med raka rader, hjulhacka och såmaskin

Läser just nu: Aktive Hope, Joanna Macy

Hoppas på just nu: att fler inser att det finns fler problem än klimatproblemet och att det finns ett samband mellan klimat-hälsa-demokrati- ekonomi-intolerans

Nätverk träff jag skulle vilja organisera/ delta i:

 • praktiska odlingsgrejer, hands-on experiences
 • diskutera, prata om permakultur i våra trädgårdar och hur vi kan se vad vi gör i ett större perspektiv
 • hur man kan engagera andra människor i att odla i ens trädgård. Hur gör ni?

5 reaktioner till “Tankar från en kursdeltagare

 1. Tack för att du delar med dig av dina tankar och presenterar dig för oss Riquette! Det är en bra idé om fler ville presentera sig, för att skapa nätverk och inspirera varandra. Du har många bra idéer som jag hoppas kan bli verklighet, antingen med Odlingsakademien som arrangör (vi tar med oss det!) eller på initiativ av er som deltar i projektet på olika vis, med Odlingsakademien som ram och stöd. Det är glädjande att projektet ger hopp och en lust att dela med sig av kunskapen och insikterna! /Helena Styrbjörn, Odlingsakademien

  Gilla

 2. Hej Riquette, jag tycker om ditt inlägg och förslaget om hur vi alla odlingsintresserade kan närma oss varandra. Vi tillhör ju tre olika kurser, ( eksjö, mariannelund o vimmerby ) vi som går PermaKulturOdlingsKursen, sen är det ju alla andra som också är odlingsintresserade o inspirerade och går på föreläsningar, odlar o följer med på inspirationsresor . Att mötas, prata, och på så sätt lära känna varandra och hur vi tänker, känner och kanske i framtiden önskar samarbeta, nätverka, tror jag är jättebra… Det blir mer substans o verkligt om man möts o talar ansikte mot ansikte…berättar om oss själva o våra drömmar.

  Även om vi bara är i början av våra kurser så tror jag det är ganska bra att planera framåt.

  Lite om mig:

  Namn. Ingela Moser, ingela_moser@hotmail.com

  Bor: på landet, på Norrsånna, ca 2,5 mil öster om Eksjö, nära sjön Myklaflon

  Trädgård: div odlingar, växthus, skogsträdgård, stora ekar, askar, lönnar, björkar o.s.v.

  Odlar: mat, har en bikupa ( den andra dog i vinter ) har lite fruktträd till eget behov. Hade tidigare både höns, katt o hund.

  Sysselsättning: har sedan 2003 haft mitt eget företag Inre Rummen, har kurser, ger behandlingar/konsultationer. Haft fullmåneDanser i nästan 20 år. Numera har jag bara danser vår-och höstdagjämning. Allt jag gör inryms inom den shamanska traditionen. Jag odlar. Gör egna örtsalvor. Designar kläder, som jag syr upp och säljer här hemma eller på nätet….ReArtKreationer ( återvinningsmaterial) mm mm

  Just nu: går permakulturOdlarkursen hos Ola Johansson i Mariannelund. Bygger odlingslådor o skapar odlingsbäddar o drömmer om en riktigt vacker och livsbejakande skogsträdgård

  Hoppas: att alla ska öppna sina sinnen och hjärtan för GammelMorJords framtid och att alla ska börja ta hand om vår planet i skönhet, glädje o kärlek, o inse att vi är helt beroende av henne för vår överlevnad.

  Jag vill genom nätverk, samtal, kurser, demonstrationer osv försöka medverka till en hållbar utveckling inom alla områden. Vi kan alla så små frön hos dem vi möter…och fröna sprider sig som ringarna på vattnet….

  ________________________________

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s