Småskalig kommersiell odling

Jonas Ringqvists berättar om deras vackra gamla gård Bossgården.

Lördagen den 27 april åkte 11 deltagare från Odlingsakademien på studieresa till Bossgårdens grönsaker i Tidaholm för att lära mer om småskalig odling för försäljning. Jonas Ringqvist berättade att han och hans fru Sanna byggt upp företaget med sk market gardening som förebild. De odlar grönsaker på 7000 kvm i kretslopp med småskalig djurhållning. Viktiga faktorer i deras val har varit att de vill ha tid att leva och tycka det är kul att jobba. Nu kan de båda leva på det gården ger, och de har även säsongsanställda.

Det kombinerade pack- och kylrummet står mitt i odlingen och i direkt anslutning till en körväg.

Jonas berättade att i en småskalig odling är människan måttet istället för traktorn. Odlingsbäddar och gångar kan anläggas mer kompakt och anpassas efter till exempel armlängden. Alla bäddar har samma längd och efter att de lagts upp med hjälp av traktor blir de permanenta. På Bossgården grävs det nästan aldrig i jorden – levande jord och skonsam jordbearbetning är en av flera strategier för att få lönsamhet i grönsaksodlingen.

Gödselkomposten är en viktig del i kretsloppet på gården. Jonas berättar hur han vårdar makro-och mikrolivet i jorden, såsom maskar, bakterier och svampar, för att få bra resultat i odlingen. Förutom gödselkomposten ytkomposterar han skörderester och undviker att gräva i jorden. Lucernpellets är ett annat väl fungerande gödselmedel.

Andra viktig strategier för lönsamhet är att genom sk lean produktion effektivisera odlingens olika delar såsom sådd och plantering, skörd, planering och ordning, ogräsbekämpning med mera, samt att sälja direkt till kund. Ogräsbekämpningen sker på flera sätt – genom att täcka med plansiloplast, flamma och använda sig av falsk såbädd, men också genom att rensa tidigt, undvika att vända jorden och inte låta ogräset fröa av sig.

Under dagen fick vi se gårdens olika odlingstunnlar, en del småskaliga redskap såsom tvåhjulstraktor och bredgrep, bevattningssystemet, pack- och kylrum, det flyttbara hönshuset och mycket annat intressant.

En tunnel är plantuppdragningsrum. Med hjälp av bland annat bubbelplast, fläktar och dubbla lager växthusfolie hålls rätt temperatur.

Till lunch blev det grönsakssoppa med bröd, och senare morotskaka, serverad av Wardins gårdsprodukter.

I ena växthuset grönskade det för fullt!

Dagen avslutades med att Jonas berättade hur han arbetar med säsongsförlängning. Genom att använda odlingstunnlar, fiberdukar och rätt grödor, samt prova sin fram kan gården producera grönt året om. Favoriterna är vintersallat, vinterportulak, persilja, spenat och mangold, men även mizuna, salladslök, plocksallat, moröttter, rödbetor, spetskål, kålrabbi med mera går att odla tidigt och sent på säsongen.

Tack för ett inspirerande och lärorikt besök på Bossgården! För den som vill veta mer har Jonas skrivit en bok som heter Odla till försäljning: att försörja sig på småskalig grönsakproduktion.

2 reaktioner till “Småskalig kommersiell odling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s