En odlingskväll i Mariannelund

Några av oss som är engagerade i Odlingsakademien: Carina Engqvist, Kristina Lindelöf, Helena Styrbjörn och Ola Johansson.

Den 2 maj anordnade Odlingsakademien föreläsningen Odla med naturen som läromästare med Hillevi Helmfrid i Mariannelunds folkhögskolas aula. För ett 60-tal personer berättade Hillevi om hur vi kan odla vår egen mat på ett hållbart sätt och därmed bli mindre sårbara – mer resilienta – och kan gå tryggare in i framtiden.

Hillevi Helmfrid berättar hur tätt sammankopplad matproduktionen är med de stora miljöproblemen och hur sårbara vi är när vi är beroende av ett begränsat antal grödor som framställs storskaligt och ofta importeras.

Hur odlar man då med naturen som läromästare? Vi kan härma hur träden fäller sina löv varje höst och täcker marken med organiskt material som jordens invånare tar hand om och omvandlar till mull. Där finns ingen jordfräs eller spade. Genom att täcka jorden med organiskt material och ytkompostera ökar jordens mullhalt och bördighet, det hjälper till att hålla fukt, gödslar och minskar ogrästrycket. Dessutom matas ”den egentliga bonden”  dsv masken, tillsammans med de bakterier, svampar, insekter med mera som lever i jorden och hjälper oss att vårda våra växter. Oftast räcker det att luckra lite lätt med en grep i en sådan odlingsbädd.

I naturen finns inget avfall – vi bör försöka använda det som finns på platsen och undvika att köpa in nytt. Urin är till exempel ett utmärkt gödselmedel som vi oftast spolar bort med vårt dricksvatten. Genom att bygga kompostlimpor kan vi odla pumpor i väntan på att den ska omvandlas till en jordbädd och på så sätt ta tillvara på bland annat kolen som är lagrad i de kvistar och grenar som vi annars bränt eller kört iväg.

Genom att gynna mångfald bidrar vi till mindre sårbarhet. Man har sett att faktorer för ett intelligent system är mångfald och fritt informationsflöde – motsatsen till detta är enfald! Vi kan till exempel odla flera olika grödor som samsas och samverkar  i odlingen, och skapa plats för det vilda livet. Hillevi tipsar om att skapa lä och insynsskydd av flera olika sorters bär-/nyttobuskar istället för att bygga ett plank eller en enhetlig häck. På så vis blir skyddet mångfunktionellt och bidrar till mångfalden.

Hillevi tipsar även om några grönsaker som är extra värdefulla att odla om man vill bli självförsörjande – bondbönor, pumpor/vintersquash och grönkål.

Runt Ola Johanssons trädgården finns ett stängsel för att hålla ute rådjur och grävling, och på flera platser växer lök som avskräcker gnagare.

Efter föreläsningen var det trädgårdsbesök hos Ola Johansson. Ola odlar mestadels i lådor där jorden är uppbyggd av olika organiska material, såsom löv, gräsklipp, grönsaksrester med mera – ”avfall” från till exempel hans egen och andras trädgårdar. Gångarna mellan lådorna är täckta av bark som blir bra jordförbättring när det förmultnat. Ola tipsar om att självfrösådda småplantor växer bra i barkmullen och är enkla att sedan flytta dit man vill ha dem.

De extra stora kompostlanden mitt i trädgården.

I trädgården växer en mängd olika träd, buskar och perenna grönsaker såsom blåbärstry, silverbuske, luddkörsbär, gullrisp, ramslök, kajplök, strandkål och svartrot.

Ola visade och berättade om sina många olika träd, buskar och plantor. I bakgrunden växer mängder av luftlök.

Tack Ola och Hillevi för att ni delade med er av ert kunnande under kvällen!

En reaktion till “En odlingskväll i Mariannelund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s