Skapa en estetisk trädgård

På några trädgårdsbesök har vi pratat om att anlägga trädgårdar som är estetiska och en njutning för sinnena. Vad som är vackert skiljer sig från plats till plats och från individ till individ men det finns några generella saker man kan tänka på när man planerar sin trädgård.

En blomsteräng är vacker i sig, med himlen som tak. En gärdesgård skulle kunna förstärka karaktären av kulturlandskap. Här i Havik utanför Hult.

Det första att ta ställning till är just vilken sorts trädgård man tilltalas av och har resurser att ta hand om. Ska det vara vildvuxet eller tuktat, lättskött eller pyssligt, stort eller litet? Samla inspiration och hitta en röd tråd. Går runt och känn in trädgården – det brukar vara enklast och finast att lyssna på den miljö som redan finns. En befintligt trädgård, en talldunge, en äng eller en bergig tomt har alla sina egna karaktärer och möjligheter. Fundera även kring hur trädgården ska anläggas ur praktiskt perspektiv – se tidigare inlägg.

En gammal prästgårdspark i Fagerhult. Stora mäktiga träd ger en alldeles speciell känsla och möjlighet att skapa trädgårdsrum ute i naturen.

Tänk i rum med väggar, golv och tak. Det behöver inte vara så märkvärdigt, men något som ger lite struktur och rumskänsla. Rummen kan vara stora eller små. Gärna mindre närmare huset och större längre bort. ”Golvet” kan vara gräs, ängsblommor,flis, bark, ull, marktäckande växter, grus, stenplattor, berg…. ”Väggarna” kan till exempel bestå av olika sorters staket, växter eller husväggar – gärdesgård, flätstaket, spaljéer, höga blomsterrabatter, friväxande buskar eller klippta häckar. Det finns ett stort utbud av prydnadsväxter som passar bra, men det går också utmärkt att använda humle, björnbär, hallon, nypon, blåbär, aronia, spaljerade äpplen mm som avgränsningar i trädgården. De flesta bärbuskar går att binda upp och spaljera i olika former eller stamma upp för att få bättre plats eller mer ljus till marken under. I boken Smakfullt! av Karin Eliasson finns många tips och råd kring att använda producerande växter i en designad trädgård. Hinner du inte ta hand om skörden själv finns det säkert andra som blir glada av överflödet, inte minst fåglarna.

Vid trädgårdsbesöket i Havik pratade vi om att bygga upphöjda bäddar (tex hügelbäddar) till blomsterlanden för att skapa en mer spännande miljö på en platt gräsmatta. Bäddarna behöver inte vara traditionellt avlånga utan kan formas för att fylla ut hela utrymmet mellan de planerade, slingriga gångarna.

”Taket” i trädgårdsrummet kan bestå av himmel, en eller flera trädkronor, en pergola, ett högt växtstöd eller kanske ett parasoll eller segel att sitta under. Det är fint att variera sig mellan mer öppna och ombonade miljöer. I rummen kan finnas sittplatser, en hängmatta, odlingar, utrymme för lek eller någon annan funktion man vill ha i sin trädgård. En trädgård är till för att användas och njuta av! Anpassa miljöerna efter rummens användning – vid lekstugan passar tåliga (icke giftiga!) växter, goda bär och en vandrande skugga medan hängmattan kanske ska omgärdas av väldoftande blommor som skapar en avskild plats.

”Tak” och ”väggar” bidrar till att skapa höjd och hindrar att man ser hela trädgården på en gång, vilket gör den mer spännande.

Vacker utsikt i Ägersgöl utanför Hult.

Lägg extra energi på att fundera på utsikter och ”insikter” i trädgården. Vad ska synas och vad ska döljas? Hur ser trädgården ut från vägen, från grannen eller från olika fönster i huset? Vad ser man inifrån de olika platserna i trädgården? Vad finns utanför trädgården som kan framhävas eller skymmas? Planera var det ska finnas ”fönster” och ”dörrar” i form av öppningar och fritt synfält. Var rädd om vackra vyer och skapa blickfång genom att framhäva ett fint träd, en vacker rabatt, en damm, en staty eller sittplats. Att ha något fint att vila ögonen på från köksfönstret eller uteplatsen skapar vardagsnjutning.

Gården utanför Djursdala har tidigare varit sågverk och spånlager. Nu har gamla delar återanvänts till vackra, funktionella ”krukor”, som håller vidlyftiga plantor som pepparrot och mynta på plats, samtidigt som de påminner om husets historia och skapar en unik miljö. Satsa hellre på återbruk än att köpa en massa nytt.

För att få en trädgård som känns som en helhet är det bra att ha något återkommande, en röd tråd. Det kan handla om materialet i gångarna eller staket, spaljéer och växtstöd i samma färg (rött, grönt, svart, grånat eller naturligt träfärgat brukar passa bäst tillsammans med växter) eller kanske en återkommande grön växt som skapar lugn och harmoni. Det kan vara fint att rama in rabatterna med till exempel buxbom eller lavendel.

Hitta en karaktär som passar huset, omgivningen och den egna smaken. Sten, grus och raka kanter ger en annan känsla än flis, flätstaket och slingriga gångar. Även om mycket är fint och tilltalande är det faktiskt ofta (men inte alltid!) så att ”less is more” – sålla bland inspirationen och välj ut vilka röda trådar som ska finnas i just din trädgård.

Vad passar bättre i en prästgård än en gammal kyrkbänk? Här kan man sitta och se bina arbeta. Att hitta och använda det som karaktäriserar just den egna platsen skapar en intressant trädgård med hemkänsla.

Trädgård handlar mycket om vad vi ser. Eller vad som är ätbart. Men glöm inte övriga sinnen – eller att dela din trädgård med fler! Ljudet från ett vindspel, humlesurr eller vattenporl, doften från blommor och kryddor eller känslan av mjuka blad mot fingrarna ger fler dimensioner i trädgården.  Bjud in djurlivet genom att sätta upp fågel- och insektsholkar, anlägg en damm eller placera ut ett litet vattenbad och skapa skyddade miljöer med hjälp av olika växter, stenar och död ved.

Hotell Paradis utanför Eksjö har en gammal visningsträdgård med mycket funkia i.

När man ska göra blomsterrabatter är det ofta bättre att göra några få stora istället för många små, med flera plantor av samma sort i. Variera gärna höjden på växterna, med de högsta längst bak i en rabatt man ser från ett håll och i mitten på en rabatt man kan gå runt. En låg kantväxt som ramar in är fint. Ta hänsyn till när växterna blommar och hur de ser ut när de är överblommade. Fortsätter de ha ett fint och frodigt bladverk eller vissnar de ner och bör döljas av en annan växts blad?

Oftast är det vackrast att hålla sig till en enhetlig färgskala, kanske med en blomma i komplementfärg som piggar upp det hela. Blått och orange är komplementfärger, liksom gult och lila. Gröna blad passar till allt och finns i en mängd former, texturer och nyanser. Välj även blommor med olika former – några som bas och utfyllnad och någon som sticker ut (eller upp!) lite extra. Kombinera bollar, spiror, solar, vävande växter mm – förhoppningsvis kan plantskolan hjälpa till att hitta växter som passar fint ihop. På soliga platser brukar röda och gula blommor passa extra bra, medan vita gör sig fint på kvällen och på skuggiga platser och blå passar extra bra vid vatten. Liksom med alla andra växter i trädgården är det viktigt att ta reda på hur den specifika växten vill ha det – det är slöseri att plantera en törstig växt på en torr plats eller en värmeälskare i skugga. Välj gärna äldre sorters växter då en del nya saknar pollen till insekterna.

Det finns även många fina grönsaker att skapa vackra rabatter av och det går utmärkt att kombinera växter och blommor. Potager är estetiskt vackra köksträdgårdar att inspireras av.

Låt gärna anläggandet av trädgården ta tid sk slow gardening. Dra upp blommor från frö, köp plantor och dela för att få fler, ta sticklingar eller gräv upp och dela plantor hos bekanta (skölj bort all jord noga från rötterna om du inte har mördarsniglar än!). Försök hitta återbrukat material eller sådant som ändå finns på platsen. Kort sagt – ta in klimat- och miljöaspekten vid planerandet av trädgården. Ofta innebär det även lägre kostnader, men tar längre tid. Passa på att njuta av resan på väg mot målet!

Har jag glömt något viktigt att tänka på eller har du fler tips? Skriv gärna en kommentar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s