Vidare funderingar

Helena:

Tack för att ni delar era tankar och tips här på bloggen, tex Riquettes funderingar på hur vi ska agera i krisen och Mariannes konkreta råd om att fröodla sallat. Vi tar tacksamt emot fler inlägg som kan inspirera andra!

Just nu vet vi ännu inte riktigt hur Odlingsakademien ska svara på det läge som uppstått och personligen vet jag heller inte riktigt hur jag ska agera. Vad är bäst? Hur mycket orkar, hinner och kan jag? Hur mycket kan vi göra i Odlingsakademien och på vilket sätt? Finns det ytterligare resurser att använda? Men även om det är lite villrådigt för tillfället, så känns det in till hjärtat att det här både är en chans och ett behov, en nödvändighet, att verka för mer odlande och lokal självförsörjning. Kanske måste vi inte veta exakt bästa sättet? Kanske behöver vi bara starta där vi står? Ta första steget utan att riktigt veta hur vägen kommer se ut? Året med Odlingsakademien har gjort flera av oss bättre rustade, genom kunskap, inspiration och nätverkande. Det finns kontakter att tillgå via bloggen, Facebook och lokala grupper. Vi har redan börjat gå, nu är det bara att fortsätta.

När jag funderar på vad jag kan starta med, direkt och på egen hand, kommer jag fram till följande:

  • Räcka upp handen på Riquettes fråga om att vilja vara med i ett samarbete. Kanske går det även att samarbeta med lokala Naturskyddföreningar, Studieförbund, Reko-ringar mm? Jag har däremot inte riktigt klart för mig hur samarbetet kan se ut, men det går att utarbeta tillsammans.
  • Jag kan tänka mig att vara ett stöd till någon som vill utöka sin odling och jag kan öppna upp min gård för visa hur jag odlar. Jag är inte proffs, men något skulle jag tro att jag kan bidra med. Men jag vill bara engagera mig i den som verkligen vill satsa på sitt odlande i år, oavsett om det är för eget bruk eller i lite större skala. Inspirations-visningar och liknande får vänta till senare. Jag är gärna med i ett stöd-samarbete, där ett par-tre odlare i ungefär samma skala kan stötta varandra.
  • Kanske någon vill komma hit regelbundet och hjälpa mig i odlingarna i utbyte mot grönsaker och erfarenhet?
  • Jag har hästgödsel att dela med mig av. Främst det som ligger på stacken, alltså från årsgammalt till nytt. Det är blandat med spån, men mycket av spånet lägger vi vid sidan av för att använda i gångar så det är inte jättemycket. Jag brukar kompostera gödseln ett år och under tiden odla pumpa och squash i den, vilket funkar utmärkt.
  • Jag planerar att sälja lite plantor under våren och senare även grönsaker. Jag kommer även ta extra mycket fröer i år, men har ännu inte bestämt av vad. Jag vet inte riktigt vilken försäljningskanal jag kommer använda så här är en punkt att arbeta vidare på.
  • Jag skulle kunna bli mer aktiv på min blogg Ett Eko och i Facebook-gruppen Odling som livsstil.
  • Jag ska lämna in överflödiga fröer till fröbiblioteket på Vimmerby Bibliotek.

Mer om mig: Jag bor på en gård mellan Vimmerby och Frödinge där jag odlat för eget bruk i drygt 10 år. Jag har provat flera olika odlingstekniker och lär mig ständigt. Jag älskar att odla och jag älskar egna grönsaker, men måste också erkänna att det känns rätt tufft och svårt ibland. Fortfarande. Framtida projekt är att odla mer med hjälp av hästkrafter (i form av Gotlandsruss) och att plantera ännu mer perenner. Tidigare har jag gått kurs i att odla för försäljning på Holma folkhögskola, men har bara sålt grönsaker sporadiskt då det mesta går åt till familjens behov. Jag har inte helt släppt tanken på att odla till försäljning, men funderar även på andra sätt att arbeta kring odlandet. Att vara projektsamordnare i det här projektet är ett sätt, att arbeta som trädgårdsmästare i Kristinas trädgård på Ingebo Hagar är ett annat. Vad min roll i den här omställningen blir får vi se, men jag satsar på att odla mer än någonsin detta år. Jag finns på helenas_mail@hotmail.com, Odlingsakademiens mail eller 070-6882897.

Vad vill just du göra? Vad har du för behov, drömmar och resurser? Hur skulle dina första steg kunna se ut? Skriv gärna och berätta! Eller vänd dig till någon, vem som helst, och berätta. Det allra första steget är att formulera tanken. 

Det blir en balansgång att minimera fysiska sociala kontakter och samarbeta kring odlandet. En del går kanske att lösa via telefon och digitala möten, via Facebook och mail, men en del behöver ske på plats. Men är alla friska och håller avstånd ute i friska luften ska det nog gå bra. Det här handlar ju om något mer än att bara ses för att det är trevligt. Även om Odlingsakademiens nätverksträffar ställdes in går det utmärkt att ordna sina egna mikro-nätverk med grannen, bekanta eller någon blivande odlingsvän. Använd gärna bloggen eller Facebook-gruppen för att erbjuda och efterlysa kontakt. Det går även att maila odlingsakadmien@alhembygd.se så kan vi försöka förmedla kontakter. Var tydlig med vem du söker – vilket område det handlar om och ifall du precis har kommit igång, om du vill utöka din självförsörjningsgrad eller om du vill odla för försäljning. Söker du en jämlike att samarbeta med, någon med mer erfarenhet att få stöd ifrån eller erbjuder du ditt stöd till någon annan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s