Riquette:
Helena utmanade oss nyligen att skriva på bloggen om våra förslag hur vi kan agera i Corona-krisen. Här kommer mina funderingar:
När corona-krisen började var jag väldigt relaxed och nöjd med faktum att jag var van att vara hemma och att jag har möjlighet att odla en stor del av min egen mat. Sonen pluggade hemifrån men annars var det ingen skillnad. Ett år utan inkomst (vi jobbar inom turism) skulle vi väl klara av om vi är kreativa, sparsamma och skördar och äter vad vi odlar. Jag såg (och ser) även nya affärsmöjligheter. Det enda jag var orolig över var om mina Work Awayers skulle kunna åka hem till Frankrike utan att bli smittade.
Nu några veckor senare märker jag att jag är orolig, arg, ledsen. Allt som är fel med ’systemet’ vi lever i blir så enormt tydligt. Samtidig finns det en enorm stor vilja att ställa om och massor med initiativ.
Jag vill vara med och ställa om! Lokal matförsörjning och förädling är viktiga. Jag har idéer, önskemål och drömmar. Men jag upplever att jag inte kan eller vill göra detta ensam. Tid, energi, pengar, nätverk och kunskap, jag har lite av varje. Samtidigt tycker jag att initiativ ska vara genomtänkta och framtidssäkra.
Kort sagt, jag letar efter initiativ/ omställningsgrupp jag kan ansluta mig till eller människor som skulle vilja starta ett samarbete.
Det första jag spontan tänker på är att vi kan starta ett samarbete mellan odlaren (t.ex. förening/ projekt) inom Astrid Lindgrens Hembygd med målet att främja (småskalig, professionellt och hållbart) odlande och att göra det enklare att sälja (lite) överskott.
En follow up på odlingsakademien, med fokus på koordinerad småskalig lokal matförsörjning:
- Främja odlandet: t.ex. dela trädgård med CO GROW (cogrow.se), fler praktisk andelsodlingsplatser (se Linda Ogebrinks initiativ), snabbkurser inom odling/ frösamling osv. Odlingsmentorer/coacher (var en kan vara coach och ha en coach).
- Distributionsnätverk för att sälja/ dela grönsaksplantor, sticklingar, fröer och skörd. Hyra ett bord tillsammans på en marknad eller anordna en marknad/skördefest själva. Gemensamma kontraktsförhandlingar med restaurang, affär eller kommun. Prissättning. Samarbete med Rekoring-leveranser.
- Inom föreningen/projektet kan vi anpassa utbudet till efterfrågan. Vi kan dela stress (om inte jag har gurkor kanske någon annan kan leverera det) eller är det någon som kan tänka sig att odla lite extra tomater i år.
- Dela kunskap/erfarenhet mellan medlemmar: plattform var vi kan dela information på ett strukturerat sätt och även enkelt kan interagera med varandra. Var finns gödsel att hämta, vem har champinjonlådor, vem samlar vilka fröer i år mm.
- Dela resurser t.ex. kök, redskap, (kyl)lagringsutrymme.
Samarbete kan spara mycket tid. Tid jag hellre lägger på utöka min odlingsyta eller att maximera skörden på min nuvarande yta. Hur tänker ni? Har ni likadana idéer? Vilka förslag har ni?
Tack för Dina tankar, Riquette!
Min spontana reaktion är JA! Detta är så viktigt, och självklart vill jag vara med. Men vad kan jag bidra med? Känner mig så villrådig. För min egen del och för min egen trädgård, så har jag tankar, drömmar och planer, men varken särskilt mycket kunskap eller erfarenhet. Är på väg mot pension, men jobbar fortfarande säkert mer än 100 % med annat än odling. Tänker ofta, att sen… Just nu är jag rädd att binda upp mig i krävande åtaganden, som orken egentligen inte räcker till. Och så är jag kanske i sanningens namn bättre på att sätta igång saker än att genomföra dem.
Coronapandemin ställer mycket på sin spets, och det är uppenbart, att vi måste hitta nya vägar, nya sätt att samarbeta. Så självklart vill jag vara med. JA!
GillaGilla
Kloka tankar. Att vara fler tillsammans, lokalt odlande och säljande, skulle jag gärna vara en del av, även om jag bara har min egen kolonilott skulle jag gärna vilja vara en del av ett större projekt. Vi ses Marianne Carse
GillaGilla