Agera i Corona-tider

Helena:

Vi är mitt inne i en kris och den kommer troligtvis bli långvarig. När väl viruset släpper sitt grepp kommer vi ha ett samhälle att bygga upp igen, med delvis nya spelregler. Samtidigt som det är oerhört tufft så är pandemin, och att det kommer bli eftersvallningar av den,  inget vi kan göra något åt. Men det vi kan göra är att bestämma hur vi ska agera på det som sker. Samtidigt som krisen skapar kaos ger den också nya möjligheter och skapar nya behov. Det blir lite som en ny odlingssäsong efter vintern, då det gäller att så och plantera det man vill ska växa, annars finns det risk att det mest växer ogräs i landen. Nu har det skapats ett litet mellanrum där vi kan vara med och göra en omstart. , både i praktiken och i hur vi ser på varandra. Tänk om det här kunde bli en kris som inte gödslar de mörka krafterna utan bidrar till ökad medmänsklighet och bättre balans mellan människan och naturen? Tänk om den här krisen inte leder till mer globalisering, ökade klyftor och utökat konsumtionssamhälle, utan till ett stärkt lokalsamhälle, större gemenskap och ökad självförsörjning?

Igår lyssnade jag (i efterhand) på webbinariet Konkreta steg till lokal matförsörjning och blev inspirerad av att vi måste få ner så mycket grönsaker som möjligt i jorden de närmsta två månaderna. Det är nu det måste ske för att åtminstone vara lite förberedda för den livsmedelskris som eventuellt kommer. Jag har sedan tidigare utökat min odlingsyta som en känslomässig respons på situationen och funderar nu på hur mycket ytterligare odlingsyta jag kan klara att skapa under våren. Här kommer några tips på hur du som odlare kan vara en del i den omställning som nu kan vara på väg att ske:

Så och plantera så mycket som möjligt! I balkonglådor, pallkragar eller kanske på grannens oanvända åker?

Sälj plantor och grönsaker, dela med dig av ditt överskott. Förbered dig på att ta hand om det kommande överskottet på fruktträd och bärbuskar eller att ge vidare till någon som behöver. Varje år rasar det ner tonvis med äpplen i våra trädgårdar som bara kastas bort.

Köp grönsaker lokalt, delta i Reko-ring, köp en andel hos en andelsjordbrukare. Var med och stötta den lokala livsmedelsförsörjningen hos både små och större producenter.

Erbjud mark som står orörd. Skapa odlingsgemenskaper och odla tillsammans. Odling är en aktivitet som kan ske utomhus med distansering och som passar både i staden och på landet.

Ta fröer! Det finns även risk för att det blir brist på fröer framöver. En del fröer är enkla att ta, andra kräver mer kunskap. Föreningen Sesam och Runåbergs fröer har bra litteratur i ämnet.

Dela med dig av råd och tips om odling. Stötta varandra. Kanske går det att skapa och hålla kontakt med varandra via digitala medier? Kanske kan ni som bor nära hjälpas åt i varandras trädgårdar eller ordna små nätverksträffar utomhus om ni ser till att hålla avstånd? Bloggen finns alltid tillgänglig för er att använda för att söka kontakter eller dela tankar och kunskap.

Lär dig laga mat av våra nordiska råvaror. Det handlar inte bara om att odla mycket, utan också om att faktiskt äta det vi odlar.

Kanske kan du påverka kommunen, eller andra aktörer, att vara en del i en ökad lokal matförsörjning? Upplåta mark, ge ekonomiskt stöd till utrustning eller bidra med arbetskraft?

 

Vad har ni för tips och förslag på hur vi kan agera i den här krisen? Kanske är ni redan igång eller vet någon annan som är? Dela gärna med i er kommentarsfältet eller maila in en text till odlingsakademien@alhembygd.se! Använd gärna även Facebook-gruppen Odling som livsstil för att peppa och peppas i att odla mer.

En reaktion till “Agera i Corona-tider

  1. Hej, jag vill bara meddela att jag har bytt mail-adress!!! min nya adress är: ingelamoser77@gmail.com Vore bra om ni ändrade det så att jag inte missar några mail eller information. vänliga hälsningar Ingela Moser

    ________________________________

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s