Odla dina egna fröer!

Det förutspås brist på grönsaksfrö till nästa odlingssäsong beroende på viruset som lamslår hela samhällen i södra Europa. I Sverige finns ingen kommersiell fröodling, utan alla fröer som säljs i affären är importerade. Nu är det viktigare än någonsin att vi odlare själva lär oss fröodlingshantverket. Marianne Käfer tipsar om hur du kan odla dina egna sallatsfröer till nästa år:

Börja fröodla –med sallat !

Har du någongång funderat att börja odla dina egna fröer, men vet inte vilken gröda du skulle börja med, så ska jag tipsa dig att börja med sallat.

Sallat finns i en oändlig sortrikedom och säkert har du också din favoritsort. Sallaten behöver en relativt lång utvecklingstid, men när man börjar tidigt brukar det lyckas även i vårt klimat.

Vill du fröodla sallat är det därför dags att dra upp plantor nu!

Sallat – Lactuca sativa

Sallat (egentligen ”trädgårdssallat”) tillhör familjen korgblommiga växter och brukar delas in in följande grupper:

Huvudsallat, t.ex. ”Maikönig”, ”Victoria”, ”Larissa”

Isberg- & bataviasallat, t.ex. ”Great Lakes”, ”Merveille des quatre saisons”

Bind-, roman- eller cossallat, t.ex. ”Forellenschluss”, Intred”, ”Little Gem”

Sparrissallat, t.ex. ”Celtuce”

Plocksallat, t.ex. ”Oak Leaf”, ” Lollo Rossa”

Förkultivera & plantera

För fröodlingen är det en fördel att förkultivera plantorna i krukor eller pluggbrätten i växthus, drivbänk eller på fönsterbrädan, helst i februari – mars. Sedan planteras de ut på växtplatsen.

När du sätter ut plantorna ska plantavståndet vara större än normalt.

Sallaten är relativ enkelt att odla och vill gärna har en fuktighetshållande jord med hög humushalt, men inte för mycket kväve, som kan orsaka problem med sjukdomar. Utöver mögel tillhör bladlöss, sniglar eller jordflylarver till sallatens fiender.

Sallaten trivs bäst i svalare väder och tycker om lätt skugga under högsommaren. Den gror vid relativ låg temperatur, men bäst vid 15 – 18°, över 20° blir grobarheten sämre.

Sorter & mängd

Det enklaste är att börja med någon sort av bind-, roman-, cos- eller plocksallat. Däremot är det krångligare att odla isberg- eller bataviasorter, som oftast behöver en längre säsong och sås därför på hösten och övervintras i kallväxthus, drivbänk eller under täcke i odlingsbädden. Men just övervintringen är det som kan vara knepig.

Det går att odla frö bara från en sallatsplanta – det kan ger upp till 15 g frö per planta ( 1 g innehåller cirka 1000 frö ) och det räcker ju för eget bruk. Men då är risken stor att genetiska variationen inom sorten går förlorad.

Därför behöver du odla flera plantor av samma sort, i litteraturen rekommenderas mellan 5 till 10 plantor. Då får du mer frö än du behöver och kan dela med dig till vänner och bekanta eller byta inom föreningen Sesam (se nedan).

Odla & ät

Jag brukar planterar ut mellan 16 och 24 salladsplantor av varje sort som jag vill fröodla. Under sommaren skördar jag de plantorna som börjar sträcka sig, dvs. att de börjar gå i blom eller de som inte ser sorttypiska ut. Finaste sallaten och de som går i blom sist får stanna kvar i landet och sätta frö. Att fröodla de som går i blom först är ingen bra idé, eftersom då selekterar man anlaget tidigblommande och det är ingen egenskap som är eftertraktad hos sallaten.

Korsningsrisk

Sallaten är självbefruktande, men det är inte helt omöjligt att den blir befruktad av en annan planta i närheten.

I gammal litteratur nämns att sallaten normalt korsar sig med varandra, men i nyare fröodlingsliteratur finns delade åsikter om sannolikheten och rekommendationen är att ha 2 till 4 meter avstånd mellan sorterna. Det är en avstånd som man klarar, även i en mindre trädgård, eller så fröodlar du bara en sort per år.

Vill du vara helt säker på för att få rena frön, så får du linda in blomstängeln i början av blomningen i fiberduk, det förhindrar också att fröna ramlar ner på marken och omgivningen blir full med sallatsplantor. Men jobbar du med permakultur kanske du uppskattar när växter sår sig själva, plantor som sedan kan planteras om till sin slutliga växtplats eller skördas som ”baby-leaf”.

Blomningen & fröskörd

I slutet av juli och början av augusti brukar sallaten skjuta upp en stängel som kan vara 1 – 1,5 m hög och bör förses med en stödpinne. När stängeln börjar utvecklas kan man plocka några blad, men håll koll på salladshuvuden och plocka bort bladen när de börjar ruttnar, så att stängeln inte angrips. På sorterna med täta huvuden som t.ex. isbergssallat, behöver blomstängeln ibland lite hjälp att komma ut ur huvudet genom att man försiktigt skär upp huvudet eller plockar bort bladen. Sallaten har rikt förgrenade blomställningar med små gula blommor, nästan som små maskroser. Fröna är svarta, bruna eller vita och får vita hårpenslar likt maskros. Mellan 2 till 4 veckor efter blomningen börjar fröna mogna. De ramlar lätt av, därför linda in i fiberduk eller börja helst plocka redan färdiga fröställningar. När du gnuggar en fröställning mellan fingrarna och fröna lossnar, då är de klara. Du lär dig snabbt att skilja mellan mogna och omogna fröställningar.

Största problemet för fröodlingen är fuktigt väder. För att skydda sin fröodling en regnig sommar kan man spänna ett genomskinligt regntak över plantorna. Fuktigt väder på hösten betyder att faran för mögel är stor. När minst hälften av alla blomställningar har bildats kan de stoppas upp och ner i en papperskasse och torkas inne på ett varmt ställe.

En del av fröna kommer att ramla ur ställningar redan i papperskassen. Jag brukar tar upp fröställningar på en bricka och smular sönder frökapslar i en muffins-pappersform. En del bös följer med, men det kan blåsas bort lite försiktig och man har nästan ren frö kvar. Lite smutspartiklar kan fås bort med att sålla i en passande såll (eller sil) som håller tillbaka fröna och släpper skräpet igenom. I storskalig rensning skakas fröställningar och tryckas sönder, men då uppstår mycket mer bös, som måste rensas bort.

Lägg fröna i en papperspåse/-kuvert och glöm inte att skriva sortnamn och odlingsår på det. Vid mörk, torr och sval förvaring kan fröna behålla sin grobarhet i 3 – 5 år.

Lycka till med fröodlingen!

Marianne Käfer, Gesäll i SESAMs sallatsskrå och odlare utanför Kristdala

Föreningen Sesam – För fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige är en organisation vars medlemmar fröodlar växter och delar frö med varandra. Sesam bedriver också en organiserad uppförökning av växter genom Sesams fröbank med fröregistret och en skråorganisation med ålderman och gesäller. Fröodling är ett hantverk och därför har Sesam lånat beteckningarna från det gamla skråväsendet där varje växtslag motsvaras av ett skrå. Åldermannen styr uppförökningen av sorter ur fröbanken som måste föryngras eller nya sorter som ska testas. Gesäller får uppdraget att froödla sorter ur fröbanken och lämna sedan in frö och sortsbeskrivningar till åldersmannen, som sedan skickar en del av fröna vidare till fröbanken och resten förvaras i skråkistan. Det som odlas behöver inte vara av äldre sorter, utan det är mångfalden av sorter som är viktigt och därför har alla sorter ett värde om de går att fröföröka eller uppföröka om delning eller knölar. I den organiserade uppförökningen är de äldre sorterna däremot prioriterade eftersom det kanske bara är inom Sesam dessa sorter finns i odling.

http://www.foreningensesam.se

Källor:

Andreasson, Johnny ( 2018 ) Runabergs fröer …, Natur & Kultur, S

Ashworth, Suzanne ( 2002 ) Seed to Seed, Chelsea Green Publ. Co, USA

Föreningen Sesam ( 2014 ) Frö för framtiden , egen förlag, S

Gram, Hans ( 1919 ) Köksväxternas frödodling …, faksimil, Semiramis ( 1985 ), S

Heistinger, Andrea ( 2003 ) Handbuch Samengärtnerei, Löwenzahn, A

Stickland, Sue ( 2002 ) Back Garden Seed Saving, Eco-logicbooks, UK

& Internet

2 reaktioner till “Odla dina egna fröer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s