Odla enligt skogens principer

Den 5 september besökte ca 75 nyfikna odlare Lundstorps hembygdsgård utanför Eksjö för att lyssna till Philipp Weiss föreläsning om skogsträdgårdsodling.

Skogsträdgårdsodling handlar inte om att odla mitt bland granarna utan om att härma skogens principer. Det finns allt från stora djungel-liknande skogsträdgårdar till hörn av villaträdgårdar eller till och med pallkragar som är odlade enligt dessa principer. Orörd natur vill alltid bli skog, skogen är vår mest stabila naturtyp och även den som producerar mest biomassa per yta.

Skogsträdgårdsodling handlar om att odla en mångfald fleråriga ätbara, eller på annat sätt nyttiga, växter tillsammans, ofta i flera skikt med både träd, buskar, klätterväxter och markväxande grödor. Metoden är inte skötselfri, men efter etableringen krävs betydligt mindre arbete än för att odla ettåriga grödor.

Philipp visade och berättade om olika anlagda och mer eller mindre vilda skogsträdgårdar ute i världen och hemma i Sverige. Om äpplen, plommon och sötrönn, kvitten, bärhäggmispel och aronia, olika nötbärande träd och buskar såsom hassel, pimpernöt och valnöt, perenna grönsaker som lungrot, piplök och sockerrot, klängväxter som minikiwi och fjärilsranka som växer tillsammans och utgör en ätbar skog.

Läs mer om Philipp och skogsträdgårdsodling på Skogsträdgårdsbloggen, eller i hans böcker Fleråriga grönsaker och Skogsträdgårdsodling. På Facebook finns gruppen Skogsträdgårdsodlarna för den som är intresserad av att dela kunskap och inspiration. Här finns en artikel skriven av Philipp och publicerad i tidningen Åter om vad skogsträdgårdsodling är.

Några av de skogsträdgårdar Philipp visade bilder från och berättade om var Åfallets skogsträdgård, Gammelgård skogsträdgård, Gråbo skogsträdgård och Holma skogsträdgård. Det finns även en liten pedagogisk skogsträdgård utanför Naturhistoriska museet i Stockholm, och många, många fler på olika platser i Sverige. Det blir fler och fler som vill odla efter skogens principer och därigenom återknyta kontakten med naturen, binda koldioxid, gynna mångfalden och skapa produktiva, ätbara miljöer.

Tack Philipp för en inspirerande kväll och tack Lundstorps hembygdsgård för den fina miljön och det goda fikat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s