Frukten av ett långt hållbarhetsarbete

Projektet Odlingsakademien börjar lida mot sitt slut. I snart två år har vi genom föreningen Astrid Lindgrens Hembygd haft förmånen att jobba med odling som livsstil och hållbarhetsfrågor utifrån ett odlingsperspektiv. Vilken dröm! Och vilken uppslutning! Tack alla ni som varit med oss på resan. En resa som inte på något sätt slutar här, bara för att projektet avslutas vid årsskiftet. Odlingsakademien lever vidare som ett nätverk och blir grunden för fortsättningen… hur den än kommer att se ut.

I fyra inlägg under lika många söndagar i december vill vi berätta och summera hur Odlingsakademien vuxit fram, genomförts och utvecklats. Vi börjar med en historisk återkoppling:

Astrid Lindgrens Hembygd har arbetat med hållbarhetsfrågor i 20 år. Redan 1998 startade föreningen Smålandskorgen, med målet att främja en lokal marknad för jordbruks- och trädgårdsprodukter.

Många års strävanden i att stimulera lokala producenter och underlätta mötet och förståelsen mellan konsument och producent ledde bl.a fram till att föreningen Bondens Torg bildades. Medlemmarna i Bondens Torg arbetar framgångsrikt med lokal produktion och deras produkter återfinns i gårdsbutiker, på torg och marknader. Astrid Lindgrens Hembygd har också bidragit till att offentliga kök ökat sina inköp av lokala livsmedel.

Marknadsbilder Bondens Torg

Under förra programperioden drev Astrid Lindgrens Hembygd omställningsprojektet Framtidsforum. En förståelse för resiliensbegreppet växte fram genom aktiviteter, utbildningar och nätverksarbete.

En av de viktigaste erfarenheterna från Framtidsforum var att odlingsrelaterade aktiviteter är en bra ingång för att prata hållbarhet och omställning.  Med allt ovanstående som bakgrund skapade Astrid Lindgrens Hembygd inför 2019 projektet Odlingsakademien – odling som livsstil som framgångsrikt spridit kunskap om odling på naturens villkor. 

Nästa söndag söndag fortsätter berättelsen om Odlingsakademien!

Vad har Odlingsakademien betytt för dig? Kommentera gärna nedan eller skicka ett mejl till odlingsakademien@alhembygd.se
Dina erfarenheter av projektet är värdefulla både för vår utvärdering och våra möjligheter att arbeta vidare med odling i vår område i framtiden.

Vi önskar er en fin första advent!

Kristina Lindelöf och Carina Engqvist
för styrelsen Astrid Lindgrens Hembygd

2 reaktioner till “Frukten av ett långt hållbarhetsarbete

  1. Hej! Först vill jag rikta ett stort tack till er som hållit i planeringen. Det här varit mycket givande att delta. Kursen med Eva Ekenberg förra året var intressant och den fördjupade mina odlingskunskaper. Vi byggde också en hygelbädd här hemma hos mig. Den gav mängder av tomater och squash i år.

    Vi har under detta året fortsatt att träffas på eget initiativ och det har varit mycket givande. Vi ses i någons trädgård. Ägaren berättar och vi samtalar om odling. Så enkelt men givande med detta nätverk.

    Så var kursen om ympning mycket bra, både teoretiskt och praktiskt. Mina tio ympträd är nu ca 1 m höga och till våren ska de planterar ut. Spännande!

    Goda rÃ¥d frÃ¥n ”nya ögon” har burit frukt. Jag har planterat om och satt lavendel i kanten och och rosor längre in.

    Tack och hej från en odlare som deltagit i odlingsakademien.

    Mvh Irene Thorn-Andersen

    Ps: SNIGLARNA är ett jätteproblem här. Jag har hittat snigelägg i mängder i höst.

    Gilla

    1. Tack Irene för att du tog dig tid att dela med dig av dina reflektioner! Så roligt att du har fått så mycket nytta av kursen, och så härligt att ni fortsätter träffas och utbyta erfarenheter. Det var precis det som var meningen med projektet. Och jag hejar på dig i den ojämna kampen mot sniglarna!!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s