Idén om Odlingsakademien

Precis som vi skrev i förra veckans inlägg har Astrid Lindgrens Hembygd i flera programperioder arbetat med hållbarhets- och omställningsfrågor. Flera av oss i styrelsen och tidigare projektledare brann för ämnet men insåg att vi inte lyckats nå ut. Kanske var vi för tidigt ute? Erfarenheten från projektet Framtidsforum blev att ju mer konkreta vi var, desto bättre. Odling visade sig vara den bästa ingången för att prata omställning, kretslopp och vad man som enskild individ kan göra för att påverka de stora frågorna i det lilla.

Skogträdgårdskurs i Högsby 9 september 2018.

Sensommaren 2018 hamnade Astrid Lindgrens Hembygds styrelseledamöter Carina Engqvist och Kristina Lindelöf av en slump på samma kurs som tidigare projektledare Hillevi Helmfrid. Ämnet för dagen var skogsträdgårdsodling och kursledare var Philip Weiss. I bilen på vägen hem föddes en idé som efter ett intensivt processande ledde fram till projektet Odlingsakademien.

Tanken var att ta vara på all den kunskap som finns – i form av erfarna odlare/kursledare, inhyrda föreläsare samt studie- och gårdsbesök – för att ge den till människor i området och inspirera dem att sprida kunskapen vidare. På lång sikt skulle ett sådant projekt kunna bidra till ett mer resilient samhälle, där människor har kunskap, förutsättningar och vilja att producera mer grönsaker lokalt.

Tidig höst 2018 gjordes ett par mindre undersökningar för intresset av odlingskurser. Projektet prioriterades som ett LAG-ägt projekt i Astrid Lindgrens Hembygd och startade i december samma år. Tre kursledare knöts till projektet: Ola Johansson, Mariannelund, Eva Ekenberg, Eksjö och Hillevi Helmfrid, Vimmerby. Helena Styrbjörn anställdes som projektsamordnaren och blev bland annat ansvarig för bloggen. Carina Enggvist och Kristina Lindelöf blev styrelsens representanter och deltog även med planering och genomförande.

Tre kurser togs fram:  
Odlingskurs Skapa din egen nyttoträdgård
Odlingskurs Odling som livsstil
Odlingskurs Hållbar trädgårdsodling

Kurserna hade olika inriktning, utformning och ambitionsnivå. Den mesta avancerade omfattade hemuppgifter och motsvarande 20 procent studietakt. Alla tre kurserna följde odlingsåret och hade ungefär en träff per månad.

Bild från presskonferens vid Ingebo Hagar. Hillevi Helmfrid, Eva Ekenberg, Kristina Lindelöf, Ola Johansson och Helena Styrbjörn. Foto: Magnus Strömsten

I samband med första presskonferensen på Ingebo Hagar gjordes en utlysning av kurserna. Intresset var långt över förväntan! Ett 100-tal personer skickade in ansökan! Vi förstod att tiden var mogen och att invånarna i Astrid Lindgrens Hembygd längtade efter mer kunskap om odling.

Odlingsakademien var född.

I oktober 2019 gjordes ytterligare en utlysning, den här gången fanns tio odlingstunnlar i potten. 26 ansökningar inkom och 10 mottagare valdes ut, efter kriterierna kompetens, nytta för området, möjligheter att skapa arbetstillfällen och geografisk spridning. Under våren 2020 byggdes samtliga tunnlar upp och flera av mottagarna har delat med sig av sina erfarenheter här på bloggen.

Inspirationsträff hos Hillevi Helmfrid inför utlysningen av tunnlar.

Nästa söndag söndag fortsätter berättelsen om Odlingsakademien!

Vad har Odlingsakademien betytt för dig? Kommentera gärna nedan eller skicka ett mejl till odlingsakademien@alhembygd.se
Dina erfarenheter av projektet är värdefulla både för vår utvärdering och våra möjligheter att arbeta vidare med odling i vår område i framtiden.

Vi önskar er en fin andra advent!

Kristina Lindelöf och Carina Engqvist
för styrelsen Astrid Lindgrens Hembygd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s