Parallellt med de årslånga kurserna genomfördes en mängd aktiviteter öppna för alla. Med tanke på det stora intresset för kurserna och det faktum att två tredjedelar inte fick någon kursplats var det angeläget att kunna erbjuda en bredd av aktiviteter. Utbudet omfattade kortkurser, studieresor, föreläsningar, studiebesök, trädgårdsvisningar, nätverksträffar, matlagning, skördefest och inspirationsträffar. I princip alla aktiviteter blev fullsatta och mycket uppskattade. Totalt hade träffarna som genomfördes under 2019 långt över 500 deltagare. Samtliga finns dokumenterade här på bloggen, för dig som vill minnas eller kanske missade träffen.


Många av deltagarna återkom på flera aktiviteter och Odlingsakademien blev snabbt ett forum att träffa likasinnade i sitt närområde. Planen var att bygga vidare på det lokala och genomföra träffar för att stimulera små nätverk i odlarnas absoluta närområde.
Tyvärr slog pandemin till med full kraft mitt i den planeringen. Allt fick avbokas och vi tackar vår lyckliga stjärna att vi hann genomföra så många aktiviteter som vi gjorde 2019 – och att så många hann möta varandra!
I stället för fysiska träffar blev bloggen plötsligt en viktigare mötesplats än vi kunnat ana när vi startade den. Ett 70-tal inlägg publicerades 2019. De hade drygt 9000 visningar och 5053 unika besökare. Hittills under 2020 har bloggen redan lika måna inlägg och ännu fler besökare och visningar.
Trädgårdsforum finns det många på nätet. Det som utmärker Odling som livsstil är att den i huvudsak vänder sig till det geografiska området och de sex kommunerna i Astrid Lindgrens Hembygd; Nässjö, Eksjö, Vimmerby, Hultsfred, Högsby och Oskarshamn.
Med glädje konstaterar vi att flera lokala nätverk kring odling har startats i spåren av Odlingsakademien, någon deltagare har startat egna kurser och många odlar på nya sätt och engagerar sig också mer i hållbarhetsfrågor. Säkert finns det också aktiviteter och processer som vi inte känner till! Vad har Odlingsakademien betytt för dig? Skriv gärna och berätta!

Att fortsätta att stimulera fler lokala nätverk står fortfarande högt upp på vår önskelista, in en framtid efter pandemin. Under rådande restriktioner är bloggen ett sätt att hålla Odlingsakademien vid liv.
Efter projektets slut hanteras bloggen i huvudsak av Hillevi Helmfrid. Vill du dela med dig av information, evenemang eller annat som är intressant för andra odlare i området? Alla i Odlingsakademiens nätverk kan bidra med inlägg till bloggen! Skicka in text och bild till hupp@hillevihelmfrid.com
Ett annat sätt att mötas, ställa frågor och diskutera odling är facebookgruppen Odling som livsstil, en sluten grupp där du som odlar på naturens villkor i Nordöstra Småland är välkommen att bli medlem.
Vi kan med andra ord fortsätta mötas, inspireras och lära av varandra. Vi kan också drömma om vad vi skulle vilja göra i framtiden. Det berättar vi mer om nästa söndag!
Vi önskar dig en fin tredje advent!
Carina Engqvist och Kristina Lindelöf
Kul att se filmen från skördefesten! Det var en väldigt trevlig och inspirerande dag.
GillaGilla