Livskraft på vintern

Ärtskott

Vid den här årstiden brukar jag börja längta efter det som spirar och gror. Groddar och mikrogrönt odlade på fönsterbänken är så gott och upplivande nu när vi under vintern hämtat maten ur jordkällare och frys.

Groddar

Alfa-alfa , Bockhornsklöver och mycket annat kan du enkelt grodda i en glasburk som du försluter med en liten bit myggnät fastsatt med gummisnodd. Lägg fröerna i blöt över natt och skölj sedan två-tre gånger om dagen, ställ att droppa av t ex på diskstället.

Mungbönor, bovete, beluga linser, ärtor och kikärtor brukar jag blötlägga i en skål och groddar dem sen i en sil som placeras över skålen. Glöm inte att skölja minst två gånger per dag.

Groddar är den allra billigaste ”supermaten” – sprängfyllda med livskraft och allehanda nyttigheter som vi behöver vid den här årstiden.

Mikrogrönt

När jag kommit igång med groddningen, vilket brukar vara i mitten av januari brukar jag efter ett tag längta efter nästa steg. Då odlar jag mikrogrönt. Det kallas också för ”spirning”.

Gula ärtor, popcornmajs, solrosfrön (med skal) kan sås tätt i ca tre cm jord. Mindre fröer så som grönkål, ruccola, smörgåskrasse, amarant, salladssenap, chia mm kan sås ytligt på ett ännu tunnare jordlager. Håll fuktigt och ljust. Efter en till två veckor är det bara att klippa av med sax och lägga direkt på tallriken eller i salladsskålen.

Odlaren vaknar

Mikrogrönt odlar jag inte bara för att det är så gott att äta. Lika viktigt känns det att få en mjukstart på odlingssäsongen. Genom att odla mikrogrönt börjar återanknyta till mig själv som odlare!

Snart börjar en intensiv period med många småplantor att sköta och mycket arbete utomhus. Då gäller det att allt är på plats. Nu får jag anledning att inventera förråden av fröer, jord, krukor mm. Jag gör i ordning ordentligt med plats för plantuppdragning som kommer att behövas i mitt söderfönster under hela våren. Odlingen av mikrogrönt är också en testodling av jorden. På de små bladens utseende kan jag utvärdera om jag lyckats eller ej med tillverkningen av egen såjord i höstas och vid behov jordförbättra innan de mer krävande lång-säsongs växterna chili och tomat ska sås.

Egna fröer

En rolig sak med groddning och spirning är att många av fröerna vi använder inne vid den här årstiden kan vi själva producera ute i trädgården, då går det runt!

Välkommen att använda kommentarsfältet längst ner på sidan för att ställa frågor eller dela med dig av egna tips!

Läs mer om groddning och spirning här (pdf)

Ruccola, Grönkål i förgrunden, Ärtskott och majsskott i bakgrunden.

2 reaktioner till “Livskraft på vintern

 1. Under hela sommaren 2020 odlade/spirade jag för första gången först solrosskott, dessutom lyckades jag alla 3 ggrna få mängder av skott, trots att det skulle vara ”omöjligt” att lyckas med vanliga, skalade frön. Men det var det enda jag hade hemma, när jag i början av sommaren råkade snubbla över groddning & hur man spirar microgrönt & jag blev genast intresserad av att testa just solrosskott som jag trodde att jag skulle älska smaken av.

  Tyvärr inte, alla 3 ggrna smakade det alldeles för beskt & illa, även de 2-3 förpackningar som jag köpte i matbutiken för att försöka ge solrosskotten ännu en chans, smakade likadant & lika illa.
  Så tydligen var det iallafall inte fel på mina odlingar, utan det handlar (för min del) om att jag är en 100% sk supersmakare, som även har ett extremt bra luktsinne OCH tyvärr även en sk selektiv ätstörning 😦

  Så vissa smaker & konsistenser är omöjligt för mig, oavsett hur många ggr jag försöker ”lära mig” att tycka om något, och vid 43 års ålder är jag fortfarande INTE KRÄSEN, utan har som sagt en (medfödd) selektiv ätstörning. Att då även vara en supersmakare ( = extra känslig för beskt/bittert & har också större behov av salt än andra människor) med väldigt bra luktsinne, gör det inte verkligen inte lättare.

  Efter ”misslyckandet” med solrosskotten köpte jag istället ett paket ärtskott, trots att jag var säker på att ärtskotten skulle smaka för beskt för mig. Men där blev jag ännu en gång förvånad, de var såå goda att jag genast blev fullständigt beroende av ärtskott!
  Men jag har knappast råd att betala 30 kr för knappt 100 gram i butiken, när jag sedan dess bara är tvungen att ha ärtskott varenda dag till precis allt jag äter. Särskilt gott är ärtskott tillsammans med ost; både som ”sallad” med lite av mitt eget (nymalda) citronflingsalt som smaksättning & på smörgås.

  Så jag valde att istället köpa ett billigt paket med hela, gula ärtor & testa att spira ärtskott & fick underbart goda kraftiga, mörkgröna ärtskott med massor av blad & oerhört mycket/tydlig smak. Det blev alltid 2 lika stora skördar från varje odlingskärl (groddade ärtskotten först innan de planterades i såjord el vanlig, billig blomjord, då växte det både upp fler skott & snabbare) hela sommaren.

  Men redan i september blev det för mörkt/för lite dagsljus på den inglasade balkongen som har sol från soluppgång till ca kl 17 på sommaren, ärtskotten växte ingenting, trots relativt hög temp & soliga dagar. INGENTING har heller växt upp i det allra soligaste fönstret inomhus, hur jag än försöker.

  Måste jag verkligen ha en växtbelysning för ärtskott? Alla andra tycks lyckas odla inomhus även på vintern & jag bor trots allt vid kusten i sydöstra Småland.

  Även alla örter som dill, persilja, grönmynta & basilika kunde jag inte ens få att växa på en inglasad balkong på sommaren (ett växthus soliga dagar!)
  Jag kan heller aldrig få butikernas örter att överleva trots att jag planterar om dom samma dag som de köpts.
  Jag kan inte ta sticklingar, och basilika kunde vi odla redan när jag var tonåring (& bodde hemma), vi hade hela fönstret fullt av massor av basilika, även på vintern!

  Vad gör jag för fel?! Jag har spenderat en förmögenhet på alla dyra fröer (och såjord, blomjord, lecakulor, perlit osv) som det aldrig blev något av, eller så dog de pyttesmå plantorna trots att de fick lagom med vatten, sol & värme.

  Jag ger snart upp hoppet om att få äta både ärtskott & färska örter igen! 😦

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s