”Ekofascism”, vad är det? (video)

Hillevi:

Det är glädjande att intresset för odling och självförsörjning formligen exploderar. Allt fler känner en längtan efter fysiskt arbete, att få hålla små späda plantor i sin hand, se naturens växtkraft,  leva nära årstiderna och uppleva den känsla av verklig rikedom som en fylld jordkällare ger. Nästa vecka kör jag igång årets kurser, förutom fortsättningskursen, tre parallella grundkurser med sammanlagt 37 nya bekantskaper, människor som jag tror drivs av en liknande längtan.

För mig är odlandet inte bara produktion för att mätta familjens magar. Odling är också ett sätt att förhålla mig till en krisande värld. Jag är nyfiken på att se hur mycket mat det går att producera på en liten yta och utan fossil hjälpenergi. Jag vill inspirera mig själv och andra till att vi kan minska vårt negativa ekologiska fotavtryck utan också öka vårt positiva ”handavtryck” och samtidigt öka vår livskvalitet. Jag vill utforska en väg bort från konsumtionshetsen, den glädjelösa omsättningen av energi och materia.

Mitt intresse grundar sig i permakulturens etik: Omsorg om Jorden, Omsorg om Människan, Rättvis Fördelning. (På engelska rimmar det Earth care, People care, Fair share).

Men det cirkulerar också andra agendor, med en mindre trevlig människosyn. Genom det förändrade samhällsklimatet verkar de ekofascistiska tankegångarna växa. Det finns ett helt spektrum av ekofascistiska idéer som vi behöver förhålla oss till.

Är du nyfiken på att veta mer om det här rekommenderar jag den här videon från där jag pratar kring temat på Omställningsnätverkets youtubekanal (37 min föredrag och därefter samtal).

Presentationen finns också som en ren ljudfil här

Jag höll också, tillsammans med Peter Hagerrot, ett miniseminarium vid Omställningsnätverktes nationella konferens i Järna i november i fjol. Presentationen (pdf).

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s