Bevattning

På några av trädgårdsbesöken har vi pratat om vatten och bevattning och jag har fått flera tips på smarta lösningar. Det bästa är om man kan samla in och spara regnvatten från taken för att använda i sina odlingar, men även vara förberedd på ifall det inte finns något regnvatten att samla in. Genom att täcka jorden med organiskt material minskar avdunstningen och jorden blir mer mullrik och levande, vilket gör att den kan hålla och transportera vatten bättre. Det är även bättre att vattna med droppbevattning eller annan långsam bevattning som hamnar nere vid rötterna, än att använda vattenspridare där en stor del av vattnet avdunstar.

Etablerade perenner har ett betydligt mindre behov av bevattning än anueller och växter med små rötter, som sallad, har ett större behov av vatten än växter med långa rötter. Nya sådder och unga plantor behöver vatten kontinuerligt, men generellt sett är det bättre att vattna sällan och mycket än lite och ofta. Även vilken jord man har spelar roll. Genom att veta mer om sin jord och växternas behov är det enklare att vattna smart. Här har jag skrivit mer om att vattna. Provgräv gärna i jorden efter vattning för att se hur långt ner vattnet har kommit.

Självbevattnande odlingstråg i Havik. I botten ligger lecakulor, sedan en genomsläpplig markduk, jorden och överst täckmaterial. Röret används för att fylla på vatten i botten på tråget och en bit upp på väggen finns ett litet hål där vattnet rinner ut när man fyllt upp till en viss nivå. På detta viset har plantan alltid tillgång till vatten, utan att jorden blir vattenmättad och därmed syrefattig.

I boken Skörda regnvatten finns många tips på hur man kan ta tillvara och spara vatten, men även förbereda trädgården för skyfall och blöta perioder.

Regnvatteninsamling i Sandshult. Det finns också speciella vattenutkastare man kan montera på stupröret om man vill kunna välja om vattnet ska sparas eller fortsätta neråt. Genom att seriekoppla tunnor ökar lagringskapaciteten.
På en bergsknalle mellan två odlingsområden står IBC-tankar som fylls på med vatten från sjön med hjälp av traktordriven pump. Sedan sköter självtrycket resten – vattnet rinner automatiskt ner till odlingarna via vattenslangar. Har man ingen bergknalle kan man bygga en ställning för att få upp vattnet och öka självtrycket. Ett annat alternativ är att använda en dränkbar pump, men då är man beroende av el.

Har du fler smarta lösningar och tips på att samla och förflytta vatten eller minska vattenbehovet i trädgården? Skriv gärna en kommentar eller maila oss text och bild!

En reaktion till “Bevattning

  1. Hej, mycket smart med att ta vatten från sjön och fördela till odlingarna. Vet du/ni om det finns regler kring detta eller om det är fritt fram att ta vatten från sjöar. Vi bor bredvid en liten sjö och jag har funderat på att ta vatten men inte förstått om det är ok eller inte!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s