Drivbänk för plantuppdragning

Hillevi:

Lever du, som så många andra i dessa tider, i en djungel av förvuxna plantor som står och stampar i för små krukor? Undrar du också var i köket det skulle kunna finnas plats för matlagning med tanke på att allt gängligare småplantor upptar varje plan yta?

I år är faktiskt första våren på länge som jag inte har det problemet! Detta tack vare min nya drivbänk för plantuppdragning. Jag är så himla nöjd med drivbänken så jag vill berätta lite om den.

Drivbänk träullit

Först en överblick över hela plantuppdragningen i  fyra ”stationer”:

1) För sådden har jag ställt ett bord innanför ett söderfönster. På bordet ligger en vaxduk och under den ligger en bäddvärmare på 60W (hittar man ofta på second-handbutiker). Bäddvärmaren ger skön undervärme så fröerna gror snabbt och säkert. Så snart de kommer upp flyttas de till 2) köksbänken där jag kan ha koll på att småplantorna tar sig som de ska. Jag har ett lysrör som extra ljusförstärkning eftersom bara de plantor som står närmast fönstret får tillräckligt med ljus annars. Men det blir fort trångt på köksbänken och plantorna vill ha mer ljus och lägre temperatur än vad köket kan erbjuda. Det är då de hamnar i 3) drivbänken, mer om den nedan. Vid den här årstiden blir det fullt även i drivbänken och då får en del plantor flytta vidare ner i 4) min gamla plantuppdragning i tunnelväxthuset. Den består av ett bord som är klätt med frigolit varpå det ligger en bäddvärmare och sedan en vaxduk. Ovanpå bordet står en ställning som skapar ett litet tält av bubbleplast (Keder) och som förstärkning finns en liten frotsvakt. Så här ser det ut:

Växthus i växthuset

Och så här ser den ut på dagen när jag lyfter på bubbelplasten för att lufta plantorna.

Nu till drivbänken…

Jag valde tomtens varmaste plats mot en södervägg där snön smälter först på våren. Den omges av äppelträd och en stor lönn som också ger skydd mot frost men ändå släpper igenom vårsolen, innan löven slår ut.

Väggarna är byggda av Träullit som är ett material gjort av träfiber och torrcement. Det har god isoleringsförmåga, är diffussionsöppet och tål belastning. Fabriken ligger i Österbymo NO om Vimmerby. Där kan man köpa sekunda byggelement billig (ring innan). Blocken är lite tunga att lyfta men när de väl står på plats är de ett fantastiskt material! Det går att såga itu dem med fogsvans och väljer man byggelement med inbyggda träreglar så går det lätt att fästa delarna mot varandra med hjälp av långa skruvar. Jag valde 15 cm tjocka block som var 2.4 m långa. Alla block är 60 cm breda och det fick bli höjden på drivbänkens framkant.

Drivbänk i träullit

Drivbänk träullit

I botten la jag frigolit (med stängda porer för markarbeten) och ovanpå den ca 6 cm sand. Därpå ringlade jag en 25 m värmekabel godkänd för nedgrävning i jord (10W/m), och ovanpå kabeln ytterligare ca 6 cm sand. Sanden fungerar värmeutjämnande och också som värmemagasin. Skulle jag göra om det nu skulle jag nog använda ännu mer sand. Plantorna står på brickor på sanden.

Kabeln är kopplad till en timer som slår på nattetid och nu framåt våren blir det allt färre timmar den behöver vara på. Lådan är på lite drygt tre kvadratmeter och det visar sig att 25 meterskabeln (250W) med mycket god marginal kan hålla frostfritt. Med timerns hjälp går det ju också att ställa in så att den slår av några gånger under natten för att spara el. Det ger bättre funktionalitet än det hade gjort att köpa en 10-meters kabel som skulle fungera de flesta nätter men inte de allra kallaste.

Locken är gjorda av kanalplast, i mitt fall ett gratismaterial som jag fått från någon som rivit ett växthus. Med en bättre kanalplast kan bänkens värmehållande förmåga säkert öka en hel del. Kanalplastskivorna har jag byggt in i träramar byggda i virke som är bara 70x12mm, för att inte göra locken för tunga.

Drivbänk i träullit

En risk med drivbänkslock är att de tar vind. Därför har jag häktat fast locken i väggen, men förstås löstagbart. På bilden syns också att vi fyllt upp med trä mellan husfasadens lockpanel för att få tätt in till drivbänken:

Locken vilar på en snedkapad regel mot väggen. Och tvärslån över lådan tätar mellan luckorna:

Luckorna i ytterkant öppnas för hand med rep, block och talja. Så här är den fäst på väggen:

Och så här (löstagbar) är den fäst på lockets nederkant:

Mittenluckan har en automatisk lucköppnare som säkrar att mina plantor inte dör av värmeslag även om jag skulle råka försova mig en vårmorgon.

Det krångliga med att montera en automatisk öppnare i en drivbänk är att locket ju behöver kunna öppnas helt för vattning och skötsel av plantorna. Normalt sett ska en automatisk öppnare vara fast monterad i såväl karmen som fönstret. Jag har klurat en hel del och till slut faktiskt lyckats montera öppnaren löst sittande och den fungerar!

Automatisk lucköppnare drivbänk

Istället för att vara fastskruvad i fönstret är öppnaren påträdd på två bultar så att den inte kan glida iväg. Jag har också ett litet vinkeljärn undertill som gör att den inte kan ramla ner när jag öppnar locket och  den inte längre hålls av bultarna.

Summasummarum är jag såå nöjd med drivbänken. Framför allt kan jag nu kan sova lugnt om nätterna i trygg förvissning om att nattfrosten inte kommer att skada mina skyddslingar.

PS För er som var här i höstas på tunneldagen kan jag berätta att jag tog till mig av den kloka synpunkten som någon kom med då. Sent på hösten plockade jag motvilligt isär lådan, kapade och byggde om så att locken helt täcker framväggen. Det är jag så tacksam för nu! Det är viktigt att inte träulliten inte står fuktig hela tiden för då mister den ju sin isoleringsförmåga. Dessutom har lådan en bättre form nu, både ergonomiskt och estetiskt. Innermåttet är nu 95 cm och den är 3.30 m lång.

Skicka gärna in dina egna fiffiga lösningar hit till bloggen eller dela dem i Facebook-gruppen Odling som livsstil.

Drivbänk träullit

En reaktion till “Drivbänk för plantuppdragning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s