Att driva ett andelsjordbruk

Söndagen den 5 mars höll Carolina Dahlberg en digital föreläsning om sina år som andelsjordbrukare inom grönsaksodling på gården Ulvarp utanför Virserum år 2019-2021. Hon delade med sig av sina framgångar och lärdomar till ca 20 intresserade deltagare.

Det kanske viktigaste tipset var Var inte ensam! För att orka i längden behövs någon att dela arbetsbördan med och det är bra att vara flera som kan dela upp ansvaret för alla olika delar som företagandet innebär – planering, odling, försäljning och distribution till exempel. Maria Danielsson, som var med som representant för föreningen Andelsjordbruk Sverige, tipsade om kooperativt företagande. (På deras hemsida finns mer information om föreningen och vad andelsjordbruk är.) Odlingsakademien kommer ha workshops om bland annat samarbete och kooperativt företagande under våren – håll utkik här på bloggen så kommer mer information!

Ett annat tips var att se till att skapa relationer med andelsjordbrukets medlemmar, tex genom att anordna gemensamma arbetsdagar på gården för den som vill. Något som Carolina har märkt varit mycket uppskattat är de recept hon skickat med sina grönsakspåsar, det har skapat mervärde för kunden och bidragit till långsiktigt lärande om grönsaker och matlagning.

Noggrann planering har varit avgörande. Carolina visade till exempel hur hon med hjälp av Excel beräknade olika faktorer som kostnader, tid-/arbetsåtgång, utrymme för grönsakerna i odlingsbäddarna mm för att, i relation till grönsakens värde för kunden, avgöra vilka grödor hon skulle odla. För den som vill lära sig mer om att odla för försäljning rekommenderar hon böckerna Odla till försäljning av Jonas Ringqvist och The market garderner av Jean-Martin Fortier

En stor del av tiden som andelsjordbrukare går till att distribuera grönsakerna – skörda, packa och leverera. Leveranserna och förpackningsmaterialet kostar dessutom pengar. Det har varit en utmaning att få till en balans ur ekonomisk, miljömässig och tidsmässig synvinkel. Ett tips Carolina delar med sig av är vaxat papper som hon framgångsrikt använt för att skydda salladen istället för plast, då den annars lätt förstörs. Pappret har dessutom gått bra för kunden att återanvända som emballage till annat.

Att starta en odling till försäljning innebär investeringar av utrustning. Carolina rekommenderar att läsa på ordentligt för att få en uppfattning om vad som passar för ens egna förutsättningar. För sin egen del har en extra dyr, men också extra stadig, såmaskin varit värt sitt pris på grund av den steniga jorden, medan hjulhackan var ett redskap som inte fungerade så bra – av samma anledning. Andra redskap som varit bra investeringar har varit bredgrepen, planteringsröret (för att sätta förkultiverade plantor), droppbevattningen och utrustning till förkultiveringskammaren i växthuset.

Fler tips från Carolina

Carolina tipsar om att förkultivera många grödor att plantera ut, istället för att direktså. De flesta grödor går bra att förså, med undantag av några få sorter, som morot. Använd alltid färsk kvalitetsjord att så i, då jorden oftast är blandad med hönsgödsel vars kväveinnehåll är flyktigt även om jorden bara förvaras i sin påse. Sådderna har fått gro inomhus men sedan flyttat ut i en förkultiveringskammare av bubbelplast och med termostatstyrd värmefläkt i växthuset. På så vis har Carolina dragit nytta av det naturliga ljuset och sluppit arbetet med att avhärda plantorna.

Bevattning är en mycket viktigt faktor i en odling, inte minst nu när klimatförändringarna påverkar vattentillgången. Carolina rekommenderar droppbevattning då det ger mindre vattenåtgång, sparar tid och arbete och är säkert ut livsmedelssynpunkt då vatten och jord inte skvätter på bladen. Hon hart fått god hjälp i planerandet av sitt system av företaget Waterboys som säljer lämpliga produkter. Hon skickar med hur viktigt det är att grönsakerna får tillräckligt med vatten och att det bedöms genom att hålla koll på jorden – när det syns på växterna genom att de slokar har de redan hunnit bli ordentligt påverkade av vattenbrist. Olika grödor är olika känsliga för vattenbrist, beroende på vilken sorts rötter de har, men även till exempel ålder och hur länge de vuxit på platsen spelar roll.

Gödsel är en annan viktigt faktor för en lyckad odling. Carolina tycker att man kommer långt med vanligt stallgödsel och nässelvatten. Nässlor är utmärkta kvävefångare som bör ses som en resurs på rätt plats.

Något som tyvärr hör till i en större odling är olika typer av skador på växterna. Det kan vara insekter, sniglar, bakterier, virus, rådjur… Det är medför inte bara ekonomisk förlust utan kan även vara starkt motivationsdödande, så det är bra att räkna med en viss förlust från start och kompensera genom fler plantor. Carolina tipsar om olika strategier för att motverka problem, som att använda barriärer i form av dukar och nät mot skadeinsekter, odla med bar jord mot sniglar, välja motståndskraftiga sorter och vårda plantorna så de blir starka och lättare kan stå emot angrepp, till exempel.

Fröer är en stor utgift, men många grönsaker är lätta att själv ta utsäde på. Genom föreningen Sesam går det att få nödvändig kunskap om vilka grödor som är lämpliga att starta med och hur man går tillväga. Att odla fröer till fröfirmor är också ett annat sätt att odla för försäljning som Carolina tipsar om. Själv odlar hon fröer till Nordfrö, som gärna samarbetar med fler fröodlare. En stor fördel med dessa fröer är att grönsakerna är anpassade till vårt klimat.

Tack Carolina för en intressant föreläsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s