Uppdaterad info om webinarium om lokal matförsörjning

HÄR är länken till webinariet om lokal matförsörjning: https://zoom.us/j/682734336

På några få veckor har vårt samhälle ställts på ända av ett litet virus som för de flesta går spårlöst förbi eller bara ger lätta förkylningssymptom. Det knepiga är att viruset har förmågan att sprida sig så otroligt snabbt så att sjukvården står inför stora utmaningar att hjälpa de som blir svårt sjuka. Men konsekvenserna går långt utanför sjukvården. För att dämpa smittspridningen lamslås stora delar av det samhälle som vi tagit för givet och mångas vardagsliv förändras radikalt.

Plötsligt pratar var och varannan om vår sårbarhet och funderar på var maten och andra viktiga förnödenheter kommer ifrån och hur länge de kommer att räcka. Hur smärtsamt det än är ser jag det här som en nyttig övning. Coronakrisen är varken den enda eller sista stora kris vi kommer att ställas inför.  Allt för länge har snabbt och billigt från andra sidan planeten med just-in-time och högsta möjliga förräntning av kapitalet fått gå före långsiktighet, robusta lösningar med ekologiska hänsyn och lokal ömsesidighet. Man skulle kunna säga att den kris vi är i nu är i är både akut och kronisk. För viruset har samma rot som klimatkrisen och utarmningen av ekosystemen.

Att ställa om till ett hållbart samhälle från där vi nu befinner oss blir inte lätt. Men just nu är ett fönster öppet. Just nu när vi är lite lagom omskakande av alla plötsliga förändringar är en utmärkt tid att fundera på vilket samhälle vi vill ha sedan. Vissa hoppas att krisen snart är över så att vi kan ”återgå till det normala”. Men minns att ”det normala” var en väg rakt in i ekologisk och humanitär katastrof. Hur kan vi lära av den här krisen och hämta kraft och kreativitet från den för omställning av vårt samhälle? Det här diskuteras just nu inom Omställningsrörelsen som i veckan ordnade ett webinarium med över 500 deltagare med titeln ”Efter krisen – ställ om, inte tillbaka”.

För oss som är specifikt intresserade av odling och livsmedelssäkerhet hålls ett webinarium med Anders Persson nu på onsdag kl 13.00. Anders bor i närheten av Söderhamn där han är odlingslärare och just nu mobiliserar sin kommun och lokala aktörer för att stärka den lokala livsmedelssäkerheten både på kort och lång sikt. Jag hoppas vi blir många från Odlingsakademiens nätverk som delar i webinariet så att vi sedan kan diskutera vad vi kan göra här i vårt område. Du som har facebook kan läsa mer om webinariet här: https://www.facebook.com/events/249487122760855/

För övriga återkommer jag med en länk där man kan anmäla sig. Du behöver ladda ner ett program som heter zoom för att kunna delta.

En reaktion till “Uppdaterad info om webinarium om lokal matförsörjning

 1. Hej Hillevi!

  Jag och min man Johan vill gärna vara med på webbinariet i eftermiddag kl 13:00.

  Med vänlig hälsning,

  Ingrid

  Ingrid Åkesson Holmberg Bläckhornet Psykiatrikonsult AB Furirgränd 1 575 34 Eksjö 0708-826119

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s